Vegan Derneğinin tanımına göre “Veganlık hayvanların gıda, giyim ya da başka amaçlarla maruz kaldıkları sömürü ve zulmün her türlüsünden -uygulanabilir olan en mümkün mertebede- kaçınan ve buna ek olarak insanların, hayvanların ve çevrenin yararına, hayvan kullanımı içermeyen alternatiflerin geliştirilmesini ve kullanımını destekleyen felsefe ve yaşam biçimidir. Beslenme söz konusu olduğunda, hayvanlardan tamamen veya kısmi olarak elde edilen ürünlerin reddedilmesini ifade eder.”
Hayvanların kaynak/ürün/mal/mülk statüsünde insan menfaatleri için çeşitli endüstrilerce köleleştirilmesine karşı çıkar. Hayvanların, insanların ve gezegenin iyiliği için insan dışı hayvanların kullanılmadığı, doğaya dost etik alternatiflerin gelişmesini destekler.
Kısacası vegan beslenme sadece hayvan etlerini tüketmemekle kalmaz, bununla beraber hayvanlardan elde edilen süt ürünleri, bal, yumurta gibi gıdalarıda tüketmezler.
Vegan Beslenmenin Faydaları
- Tip 2 diyabet riskleri çok düşüktür.
- Veganların bazı kanser türlerine (kolorektal, meme, prostat, akciğer) yakalanma ya da kanserden hayatını kaybetme riskleri daha düşüktür(%15).
- Kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski ve bu sebepten ölüm oranları daha düşüktür.
- Vegan beslenmeyi benimseyenler daha düşük kalori alıyorlar ve bitki temelli beslendikleri için doymuş yağ alımları düşüktür.
- Düşük vücut kütle indeksine, LDL kolesterole, trigliseride, tansiyona ve açlık kan şekerine sahip olduğu kanıtlanmıştır.
Vegan Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Özellikle hayvansal kaynaklarda bulunana B12 vitamini eksikliklerine rastlanmaktadır. B12 eksikliğide genellikle anemiye sebep olmaktadır. Anemi riskinden korunmak için vegan diyetlere B12 vitamini eklenmelidir.
- Kemik sağlığımız için önemli olan ve vegan beslenmede eksikliğine dikkat edilmesi gereken bir diğer vitaminse D vitaminidir. D vitamininin en etkili kaynağı güneş ışığıdır.
- Bunların dışında kalsiyum ve demir eksikliğiyle sık karşılaşırız. Demir emilimini arttırmak için sebzelerle beraber C vitamini alımına önem verin.
- Omega 3 eksikliği de karşımıza çıkmaktadır.
Vegan Beslenme Önerileri
- Protein kaynağı olarak kurubaklagiller, soya ürünleri, proteini arttırılmış özel ürünlerden günde 1-2 porsiyon tüketilmelidir.
- Günde 4 porsiyon sebze tüketimine ve sebze seçiminizin renkli olmasına dikkat edin. Sebzelerle C vitamini alımına önem verin.
- Meyve tercihlerinizde 3 porsiyonun altına düşmeyin ve en az biri kuru meyvelerden yana olsun.
- Her gün 1-2 porsiyon yağlı tohum tüketimine dikkat edin.